ראשית אקדים ואומר שבתור מורה ליוגה הגישה שלי למנטרות והידיעה שלי מגיעה מהכיוון של היוגה.
בכל אופן מאמר זה מיועד להקנות כלים בסיסיים לתרגול מדיטציה במנטרה אך איננו מחליף מורה בשר ודם.
לממהרים הרוצים את כל המדיטציה על רגל אחת להלן מדיטציית מנטרה אינסטנט:
חזרה על מנטרה היא טכניקת מדיטציה עתיקה המגיעה מהודו, הסיבה שאני אוהב את השיטה הזו היא שהיא פשוטה, כיפית והתוצאות מגיעות מהר, כל מה שצריך זה מנטרה שנעים לחזור עליה, מקום שנוח לשבת בו לתרגל ורבע שעה פנויה.
אז קדימה:
1. בחר מנטרה וחזור עליה בקול כ-7 דקות
2. עכשיו חזור על אותה מנטרה בראש כ-3 דקות
3. שב בשקט עם עמך והרגש את התחושות בגוף. כ-5 דקות
כל הזמנים הנ"ל הם בהערכה גסה, אין צורך לדייק – מדובר אך ורק בתרגול זה של מדיטצית אינסטנט.
ולמי שרוצה להתעמק יותר במדיטציה עם מנטרה:
בטכניקה זו של מדיטציה חוזר המודט על מנטרה מסוימת מספר רב של פעמים עד שהוא עצמו נטמע בתוך המנטרה, המודט, והמנטרה של המדיטציה מתאחדים זהו תהליך ארוך וגם קצר תלוי באופיו של המודט, בהבנה של המנטרה וביכולתו להיכנס למדיטציה.
מהי מנטרה?
ובכן מנטרה היא צרוף מסוים של מילים בדרך כלל בסנסקריט – שפה הודית עתיקה (יש אומרים מהעתיקות בעולם), בעל משמעות מסוימת, אשר תחת הגיה נכונה יוצר וויברציות של קול ואנרגיה הקשורות למשמעות העמוקה של אותה מנטרה, וויברציות אשר עוטפות את המודט – האדם העושה מדיטציה ואת סביבתו ומחברות אותו לאותה אנרגיה.
סוגי מנטרות:
ישנם מנטרות רבות המשמשות למדיטציה, מנטרה להגנה, מנטרה לשמירה, מנטרה לשמחה, מנטרה לחיבור לאספקט זה או אחר של האלוהות הגדולה, במאמר זה אתרכז במנטרה AUM "אום" היא אחת המנטרות למדיטציה הפשוטות להגיה אך המסובכות ביותר להבנה, ככול שהמשמעות של המנטרה יותר מופשטת יותר קשה למוח האנושי, או יותר נכון להוויה האנושית להכיל אותה, אבל לאט לאט עם תרגול המדיטציה, ההוויה נפתחת יותר ויותר למשמעות של המנטרה עד שהיא יכולה להכיל אותה ולהתמזג בה, כמובן שזה תהליך כמו כל מדיטציה – אך הממליצים על המדיטציה במנטרה טוענים שעמה הדרך יותר קצרה להארה – כי רק צריך להטמע ולהתמזג בצליל של המנטרה כדי להגיע לאנרגיה שלה אותה היא מיצגת.
בשהותי בהודו קיבלתי 3 מנטרות מהמורה שלי, ונהגתי לשבת למדיטציה על פסגות הרים וגבעות המשקיפים על נוף יפה ולהגות אותם בצורה בה קיבלתי את המנטרה, כמובן שאחרי כמה דקות העיניים נעצמות לבד מהעוצמה של הגיית המנטרה ומתהליך המדיטציה.
עם הזמן והחדשים של התרגול הצלילים שבקעו ממני הפכו יותר ויותר עוצמתיים, והמדיטציה הלכה והתפתחה.
קבלת מנטרה למדיטציה
את המנטרה רצוי לקבל ממורה רוחני, מאסטר, גורו וכו משהו שקיבל אותה ובתורו מעביר אותה הלאה, או לחלופין מורה שיודע ומכיר את מדע המנטרות והוויברציות המקודשות ויכול לתת מנטרות שונות למדיטציה לתלמידים שונים לפי צרכיהם – כלומר לפי מצבו הנפשי/רוחני של התלמיד המורה רואה מה הוא צריך ונותן לו את המנטרה שלו למדיטציה.
בחירת מנטרה למדיטציה:
אם לא קיבלתם מנטרה ממורה רוחני, רצוי יוגי, הכי פשוט זה לעבוד עם המנטרה אום – AUM, אני זוכר שעוד לפני נסיעתי להודו בה קיבלתי את המנטרות ישבתי בבית וקראתי באחד מספרי שהסביר על רגל אחת מדיטציה עם מנטרה – עבדתי לפי ההוראות, חזרתי על המילה אום במשך כמה דקות ומיד הכרתי נרגעה ואף חוויתי מספר שניות של ריק !
המנטרה אום AUM צליל הבריאה
המנטרה אום מורכבת משלושה צלילים A אה, U או ו M
בספרו מדיטציה על אום אומר סוואמי שיווננדה
ששלושת החלקים של המנטרה מסמלים את כל השילושים:
מהמיתולוגיה ההינדית – ברהמה הבורא, וישנו המשמר, ושיווה המשמיד
עבר, הווה, ועתיד.
האב, הבן ורוח הקודש.
שלושת הגונות רג'ה, סתווה, וטמאס.
הגוף, הנפש והנשמה
ועוד
המשמעות שאני משתמש בה במדיטציה על המנטרה אום – היא האלוהות השוכנת בכל, וכך עם כל הגיה אני מתחבר ליופי הבריאה למרחבים העצומים של היקום ולהכרה האינסופית.
בהמשך אוסיף לדף זה קובץ הדגמה של איך להגות את המנטרה, מי שממש רוצה בינתיים יכול לבוא למדיטציה לשלום כדור הארץ – המדיטציה השבועית הקבועה שלנו – ושם אני אעביר לו את ההגייה של האום AUM.
מי שרוצה ללמוד מדיטציה בצורה יותר מקצועית, מוזמן להצטרף לקורס מדיטציה שלנו.
צורת החזרה על המנטרה למדיטציה
בוא נתרגל רגע יחד את שלושת השלבים/הצורות של חזרה על מנטרה:
שלב א – אתה המודט חוזר על המנטרה בקול רם ואחרי מספר דקות מפסיק ומתבונן בהרגשה שלך, תתבונן איזה תחושה יש לך בגוף, איזו הרגשה יש לך בראש, סביב הראש? ניתן לחזור על שלב זה מספר פעמים נסה להתמזג עם ההרגשה שהמנטרה יוצרת.
שלב ב – המשך לחזור על המנטרה הפעם בלחש או בקול חלש עם הנעת השפתיים, ראה עכשיו איזו השפעה יש למנטרה עליך.
שלב ג – חזור על המנטרה הפעם ללא קול וללא הזזת השפתיים, התמקד באזור מרכז הלב, או אזור מרכז הראש, שוב עצור אחרי מספר דקות והתבונן בגוף.
שלושת הצורות הללו למדיטציה עם מנטרה יכולות לשמש אותך במדיטציה, רצוי להתחיל מהצורה הראשונה ולהרגיש את הוויברציות שהיא יוצרת, רצוי אפילו במשך כמה שבועות לפני שניגשים לשלבים ב ו-ג – אלה הם שלבים יותר מתקדמים במדיטציה עם מנטרה ולמעשה למרות שבשלב א מרגישים יותר את העוצמה של המנטרה ואת הוויברציות שהיא יוצרת, בשלב ב,ג ההשפעה של המדיטציה עם המנטרה יותר חזקה ועמוקה.
כמובן שחייבים לעבור דרך כל השלבים כדי להגיע לפירות .
לתרגול המדיטציה עם המנטרה:
בתרגול המדיטציה יכול המודט לעשות שימוש בכל אחד משלושת השלבים, מדי פעם מומלץ לעצור ולהתבונן,לעיתים מהמקום הזה עם ההרגשה של השקט שנוצר נכנסים למקום נהדר של מדיטציה פנימית – פשוט כבר לא צריך את המנטרה פשוט נמצאים שם.
כמובן החוויה תהיה שונה מאדם לאדם וממדיטציה למדיטציה, המדיטציות שונות אחת מהשנייה כשם שפתיתי השלג שונים אחד מהשני.
האם צריך להבין את המנטרה כדי להשתמש בה למדיטציה?
חד משמעית לא, לא חייבים למעשה הגייה נכונה של המנטרה תחבר אותך לאנרגיה שלה ללא כל קשר עם המוח שלך מבין אותה או לא. אבל אם אתה מבין את המשמעות של המנטרה אתה לחלוטין נמצא במקום אחר. אבל גם פה אין שחור ולבן – יכול להיות שמישהו חושב שהוא מבין את המנטרה – ובכך מקבע את עצמו ויוצר לעצמו חסימה שכלית מלחוות את מלא משמעות המנטרה, לעומת מישהו שבאמת פחות מבין אבל לאט עם השנים והתרגול יותר ויותר חווה את המנטרה ובסופו של דבר ממש מתמזג איתה.
תודה רבה, ובהצלחה לכם מתרגלים יקרים.